Ett år med kapselgarderob – lärdomar, slutsatser, och nästa steg

1 september markerar mitt ettårs-jubileum som kapslare. När jag började hade jag i princip ingen aning om vad jag gjorde eller vilket utfall det skulle få – men jag visste att jag behövde en förändring när det gällde min garderob och mitt förhållande till kläder. Detta är en av de fina saker som veganismen har medfört – den allmänna medvetenheten om mina vanor och min förmåga att ganska enkelt göra förändringar.

När jag bestämde mig för att börja med en kapselgarderob var det av flera olika anledningar:

  1. Trots att jag hade massor av kläder kände jag nästan alltid att jag inte hade något att ha på mig
  2. Det var som om alla dessa grejer i min garderob stal min energi varje gång jag öppnade den
  3. Jag hade svårt att hitta min signaturstil, för jag ägde lite av allt möjligt
  4. Jag insåg att min modekonsumtion skulle behöva förändras för att kunna leva ett mer hållbart liv
  5. Jag längtade efter en förändring, och att ha en kapselgarderob kändes som en riktig utmaning

Ett år, fyra årstider och fyra kapslar har gått sedan dess. Jag har varit uppspelt, utmattad, uttråkad och inspirerad av min garderob. Detta är vad jag har lärt mig.

Vad jag älskar med att ha en kapselgarderob

Som med allt annat så har kapslar både sina fördelar och nackdelar. En sak som jag verkligen tycker om är att det begränsar mina valmöjligheter. Att inte ha tusen alternativ att välja mellan gör det mycket lättare att välja en outfit, och jag fastnar inte lika ofta, och bara står och stirrar framför min garderob, längre.

Att begränsa mina möjligheter uppmuntrar mig också att vara mycket mer kreativ när jag sätter ihop outfits. Om jag är uttråkad av min garderob så testar jag bara en ny kombination eller lägger till en rolig detalj.

På sikt kommer jag att spara mycket pengar. Jag håller fortfarande på att skapa de perfekta kapslarna, men när det är klart kommer jag sällan att behöva/vilja köpa nya kläder.

Jag älskar alla mina kläder. Det finns inget utrymme för jag-är-inte-helt-säker-kläderna längre, så jag måste vara 100% engagerad i allt i min garderob.

Vad jag inte älskar med att ha en kapselgarderob

Det begränsar mina alternativ. Då och då saknar jag att ha massor av alternativ att välja mellan, och köpa de där wow-kläderna som jag älskar där och då, och att inte behöva tänka på alla om och men.

Det är svårt att hitta alla de perfekta klädesplaggen och sätta ihop en kapsel som verkligen fungerar.

… det är allt. Sammanfattningsvis kan jag dra slutsatsen att jag verkligen gillar kapselkonceptet.

Nästa steg

Ska jag fortsätta med min kapselgarderob? Oh ja! Jag ser verkligen fram emot att göra den ännu bättre under det kommande året. Det finns fortfarande några saker som jag vill lägga till i varje säsong, du kan se vad i min inköpslista för 2018.

Jag kommer att hålla dig uppdaterad på hur det går. Du läsa mer i mina tidigare inlägg om min vårkapsel och sommarkapsel.

 

Och du då? Är du redo för kapselutmaningen?

 

Kram,

Clara

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.