Öland – veganmat och vackra vyer

Som några av er kanske vet så är jag född i Stockholm, men har även bott 10 år i Kalmar. Därför har jag såklart en nära koppling dit och till de kringliggande områdena. Öland är ett helt fantastiskt ställe, där många av mina vänner under gymnasiet bodde. Jag var dock aldrig vegan när jag bodde där, och har haft mina funderingar kring hur veganutbudet egentligen ser ut där. När jag tog en weekend med min pojkvän för att besöka min bästa vän som bor där under sommaren, så fick jag chansen att uppleva vego-Öland på riktigt. Jag passande även på att njuta av de fantastiska vyerna, såklart.

Böda sand på norra Öland.

Färjestaden

På Ölandschoklad i Färjestaden satt vi fint på en trendig uteservering med havs-tema. De grillade burgare för en speciell meny på utsidan, jag såg inga veganska alternativ på den menyn. Inte heller fanns något färdigt på cafémenyn, men de var väldigt tillmötesgående och löste en matig sallad med massor av bönor. Inga revolutionerande smaker, men helt okej för en lunch.

Bönor, tomater, grönsallad och vinägrett.
Glad tjej i min boho-inspirerade klänning från Australiska märket All the wild roses. Skor från Love Sofie och väska från Matt and Nat. Ölandsbron i bakgrunden.

Norra Öland

Efter en tur på norra Öland stannade vi på café Hagen för att äta lunch. Där möttes vi av en stor uteservering och en gammal, liten huvudbyggnad där kassan och ett fåtal bord och stolar fanns. De hade ett par rätter på menyn som gick att beställa veganska – jag tog den matiga salladen med matvete och rotfrukter. Mycket gott, fräscht och mättande!

Härliga färger, och en väldigt god dressing!
Vackra Böda sand. En lite mulen och regnig dag vilket gjorde att vi var nästan ensamma på stranden.
Shorts i ekologisk bomull från Bleed clothing. Skor från Melissa. Skjortan är från Rut & Circle, i alla fall sex år gammal.

Borgholm

På fina golfresorten Ekerum på mittersta Öland, strax under Borgholm, serverar de en prisvärd lunchmeny. Det var inga problem att säga till så ordnade de en vegansk rätt – det var dock inget som fanns på menyn. Jag fick en massa rostade, lokala rotfrukter tillsammans med grönsaksbiffar (oklart om de var där-gjorde eller köpta), havre-fraiche och nachochips. Gott och en stor portion så jag blev riktigt mätt.

Gott och mättande på Ekerum.

Helt okej, ändå

Det blev också en hel del grillkvällar hemma i huset. Vegoutbudet i matbutikerna går inte att klaga på, ligger inom standard för Sverige i övrigt.

En av många varma grillkvällar med mycket skratt och god mat. På bilden: potatissallad; grillad spetspaprika, marinerad portabellosvamp och spetskål; Oatly havre-fraiche.

Sammanfattningsvis är jag inte direkt överväldigad av veganutbudet på Öland, men det var aldrig svårt att hitta mat att äta, och alla var väldigt tillmötesgående. Helt klart värt en resa dit på semestern, även som vegan!

 

Kram,

Clara

 

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.